IFS en complex trauma (2024)

IFS en Complex trauma

Na de publicatie van mijn boek zijn heel veel mensen heel enthousiast aan de slag gegaan met IFS.

Wat daarin nog veel te vaak gemist wordt is dat IFS en complex trauma letterlijk een andere aanpak vraagt dan alleen het volgen van de standaard stappen van IFS of het cognitief in kaart brengen van je belaste delen. Het gaat namelijk niet om het in kaart brengen van je belaste delen, maar om het daadwerkelijk voelen en aanwezig zijn vanuit Self energie. Dit terwijl voelen bij complex trauma vaak nog veel te gevaarlijk is en het Self nog teveel afgeschermd door de belaste delen.

Bij complex trauma wordt er dan vaak vanuit een belast deel / een supermanager gestart met IFS en het inventariseren van de delen. Met als doel vooral ergens van af te komen en af te leiden van wat niet gevoeld mag worden. In het geval van complex trauma kan dit zelfs leiden tot een soort fixatie en dwangmatigheid in het delenwerk. Eigenlijk dus een vorm van IFS bypassing. Uiteindelijk zorgt dit innerlijk alleen maar voor meer escalatie en polarisatie van de verschillende delen. Zelfs in zoverre dat dit leidt tot een innerlijke crisis.

Soms krijg ik deze mensen nu terug in mijn praktijk nadat ze met goede hoop elders zijn gestart en daar onvoldoende is gevoeld dat er eerst echt iets anders nodig is. Helaas. Want het werken met IFS bij mensen met complex trauma vraagt echt een andere manier van werken. Kennis van complex trauma, medicatie, echt weten hoe een dergelijk systeem werkt en weten wat nodig is om te stabiliseren als eerste stap is echt onmisbaar. Zonder direct in het drie fasen model van de GGZ te schieten want dat frustreert de delen alleen maar meer. Dus stabiliseren terwijl je ook kijkt naar wat de delen in het nu nodig hebben.

IFS gaat niet om vanuit het hoofd, lees cognitieve deel, de delen in kaart te brengen. IFS gaat niet over nu wroeten in het verleden. IFS gaat over het opmerken van jouw belaste delen in het nu en het creëren van Self-bewustzijn. Dan kom je vanSelf uit bij dat wat gezien mag worden. En zolang het Self-bewust zijn er nog niet is, heeft het doorlopen van de standaard stappen geen zin én zorgt dit alleen maar voor meer escalatie en polarisatie in het systeem van de client. Dan is het aan de begeleider / behandelaar om het Self te zijn en vandaar uit de sturing te geven die nodig is.

En voor wie denkt mensen met complex trauma komen alleen bij de GGZ terecht en als coach mag je hier niet mee werken. De mensen die veelal in mijn praktijk komen hebben te maken met hoog functionerend trauma waardoor ze ofwel niet bij de GGZ terecht komen, afgeschoven worden of het verkeerde label krijgen, terwijl ze zelf in alles voelen dat dit niet klopt. Deze mensen hebben vaak het gevoel nergens meer terecht te kunnen of echt gehoord te worden. Het zijn vaak de mensen met de meest mooie, gevoelige, intelligente, delen die ondergesneeuwd raken in een wereld die hun niet begrijpt.

Nieuwe richtlijn PTSS

Een aantal weken geleden werd ik gevraagd mee te lezen in de nieuwe richtlijn PTSS. En mijn eerste antwoord was absoluut ja, omdat ik weet hoeveel er nog te winnen is op dit gebied. Tijdens mijn vakantie had ik even tijd om de richtlijn te lezen. Ik merkte dat ik het op zoveel punten niet eens was met wat er stond en werd geraakt door al het essentiële wat er gemist werd dat het voor delen van mij voelde als onbegonnen werk. Dit doen zorgt alleen maar voor oude boosheid bij delen van mij (omdat ik in de GGZ nooit de oplossing heb gevonden en ja daar heb ik nog iets te doen), maar belangrijker nog dit staat op dit moment ook zover af van de manier waarop ik nu mijn werk doe, dat het letterlijk voelt als geen beginnen aan. Dat heeft gemaakt dat ik besloten heb hier niet verder mijn tijd in te steken hoe graag ik iedereen ook een meer passende behandeling gun.

Oxford en start Level 1 IFS Instituut

Nog een maand en dan ontmoet ik Richard Schwartz voor een volle dag workshop bij de Immersion Day van de Trauma conferentie, gevolgd door wat ik noem mijn grote trauma helden in de dagen daarna. Ik kijk er naar uit en kan niet wachten.

In oktober start ik met de officiële level IFS level 1 van het IFS Instituut. Een kans waar ik oprecht heel dankbaar voor ben omdat ik zo niet alleen mijn kennis op IFS gebied kan verbreden en verdiepen maar ook toegang krijg tot het officiële certificeringstraject en hopelijk nog meer kan gaan betekenen in de wereld van IFS en vooral in de GGZ. In de levels 2 en 3 zal ik mij nog meer gaan verdiepen en certificeren in complex trauma.

Trainingen

Wil je zelf ervaren / leren wat belangrijk is in IFS bij complex trauma? De IFS informed online trainingen starten weer op 23 en 25 september. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar Meer informatie hierover vind je op https://lnkd.in/ejbPDQsq.

Liever eerst kennismaken met IFS en mijn werkwijze? Maandelijks geef ik de workshop ‘Kennismaken met IFS’. Afwisselend online en live in Lemmer.

Karibu Coaching nieuwsbrief

Wil je mijn meer persoonlijke verhalen niet missen en blijven leren over trauma en IFS dan kun je je inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Karibu Coaching. Als je mijn website bezoekt (www.KaribuCoaching.nl) krijg je vanzelf de pop up om je hiervoor aan te melden. Daarnaast blijf ik natuurlijk de IFS kennisbank op mijn website aanvullen. En de verhalen die ik voorheen altijd hier op LinkendIn schreef zijn nog steeds te vinden, maar dan op de IFS kennisbank op mijn website onder IFS schrijfsels. Op LinkedIn zal ik in de toekomst echt minder aanwezig zijn, uitgezonderd van af en toe een nieuwsbrief zoals deze.

IFS en complex trauma (2024)
Top Articles
Who is Madelyn Cline: Meet the Outer Banks Star - INTO
Madelyn Cline's Ethnicity, Religion, Parents And More
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Drys Pharmacy
Ohio State Football Wiki
Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
FirstLight Power to Acquire Leading Canadian Renewable Operator and Developer Hydromega Services Inc. - FirstLight
Webmail.unt.edu
2024-25 ITH Season Preview: USC Trojans
Metro By T Mobile Sign In
Restored Republic December 1 2022
12 30 Pacific Time
Jami Lafay Gofundme
Greenbrier Bunker Tour Coupon
No Compromise in Maneuverability and Effectiveness
Black Adam Showtimes Near Cinemark Texarkana 14
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6022

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.